INTERVJU PRINTZ

Intervju i Printz tidning

Välkommen till Printz Publishing, Kristin! Berätta lite om dig själv!
Tack, det känns så härligt att vara här bland alla feelgoodingar! Jag är en 46-årig trebarnsmor från Bromma i Stockholm som vid sidan av mitt vanliga heltidsjobb skriver feelgoodromaner, spelar improvisationsteater och renoverar ett hus.

Du har skrivit fem feelgoodromaner tidigare, hur hamnade du i denna genre?
Jag har alltid älskat böcker och filmer där relationer står i centrum. Drama eller komedi spelar ingen roll så länge det är interaktionen och relationen mellan människor som driver berättelsen framåt. Biljakter och mordutredningar får mig att somna och ser eller läser jag något otäckt så kan jag inte gå ner i källaren ensam på flera månader. Att det blev just feelgood beror helt enkelt på att jag fick en idé som jag själv tyckte var så rolig och spännande att jag bara måste få ner den på pränt och den idén gjorde sig bäst som en feelgood. Jag hade inte skrivit skönlitterärt sedan gymnasiet så oddsen var inte särskilt goda, men när jag väl hade kommit igång så var jag fast.
Feelgood är en härlig, hoppfull genre som tvärt emot vad vissa tror inte alls bara rymmer kärlek, lyckliga slut och rosa cupcakes utan som spänner över hela känslospektrumet och även hanterar svåra frågor.

Din nya roman, Julen enligt Julia, är en julroman. Vad betyder julen för dig?
Ah, det är nu man borde säga att man fullkomligt ääälskar julen och allt som hör till – men det gör inte jag. Jag vet att det inte är riktigt socialt accepterat att ogilla årets största högtid, men jag och många med mig upplever julen och veckorna dessförinnan som de stressigaste på hela året. Jag ville skriva en julbok för alla oss som helst vill snabbspola från november till januari. Skapa igenkänning för oss som önskar att julen var lite mer som Fotbolls-VM och lite mindre som Ishockey-VM, det vill säga bara inföll vart fjärde år i stället för varje – och gärna under en varmare årstid.

Berätta lite om Julen enligt Julia – vilka får vi träffa i denna historia?
Julen enligt Julia är en romantisk komedi som utspelar sig i ett snöblaskigt Stockholm och ett ljuvligt vintervitt (men stormigt) Visby.

Vi får träffa Julia Grahn som, trots sitt namn, avskyr julen och gör allt för att slippa fira den. Vi får också träffa Petter som är nyskild och längtar efter att lappa ihop sitt spruckna äktenskap. Deras vägar korsas av en slump när de ovetandes om varandra tackar ja till samma erbjudande om att låna ett hus i Visby över julhelgen i utbyte mot att vara kattvakt. Väl på plats innanför ringmuren inser de misstaget, men då är det för sent att göra något åt det eftersom årtiondets värsta snöstorm har lamslagit både flyg- och färjetrafik. Och trots sina många olikheter tvingas de därför bli sambos över jul.
Vi får också träffa Evelyn – den nyfikna grannen som äger Visbys bästa (och enda) fiskspa – en verksamhet som blomstrar två månader om året men som däremellan för en tynande tillvaro med hungriga fiskar. Den kärlekstörstande Love Island-aspiranten Jonatan. Ex-frun Caroline som mitt i julstöket försöker hitta sig själv. Och en jultomte som doftar misstänkt mycket av pepparmint.

Varför har du valt att placera handlingen i Visby? Har du gjort någon research?
Idén till boken föddes faktiskt en vinter när jag ofta reste till Visby å arbetets vägnar. Vid ett sådant tillfälle drog en kraftig snöstorm in över ön och medförde att jag fick stanna lite längre än planerat. När jag promenerade i det snötäckta Visby insåg jag att det utgjorde den perfekta inramningen för en feelgood-roman. Sedan är det ju alltid härligt att skriva om vackra platser eftersom man då får möjligheten att vistas där lite extra – om än bara i sitt huvud.
När jag och mina goda författarvänner åkte till Gotland i höstas för en gemensam skrivhelg passade jag på att göra lite extra research inne i Visby. Jag gick runt på gatorna som jag hade skrivit om och kontrollerade att alla detaljer stämde. Jag hoppas att jag gjorde min hemläxa ordentligt och att man ska känna igen sig.

Varför tror du julromaner har blivit så populära de senaste åren?
Det tror jag beror på att vi drömmer om den perfekta julen – med snö, hembakade lussekatter, tindrande barnaögon och romantiska stunder framför brasan med sin älskade –men att vi sällan känner att vi kan, orkar eller hinner leva upp till förväntningarna. Genom att läsa om andra som firar jul kan vi ändå få en liten smak av julstämning.

Vad ska en riktigt bra feelgood innehålla, enligt dig?
Relationer, relationer, relationer! Men även förvecklingar, missförstånd, lögner, romantik, vänskap, vardag och äventyr. Jag vill ha både igenkänning och verklighetsflykt. Humor och allvar. Och en sur katt – ingen feelgood utan mist en småsur kisse 😉

Kristin Emilsson
© 2020 Fotograf Anna-Lena Ahlström