Sju frågor till Kristin
Intervju av Sofia Ymén, publicerad i Feelgood-fredag 2019.
Berätta, vem är du som författare?
För det mesta känner jag mig inte som författare. Det beror på att jag 95% av tiden gör helt andra saker än att skriva, som att jobba heltid och vara mamma till tre döttrar. Men eftersom jag har ett “vanligt” jobb kan jag kosta på mig att bara skriva när det känns roligt. Jag kan koppla bort alla prestationskrav och låta skrivandet vara helt luststyrt.
Det betyder dock inte att jag skriver planlöst när andan faller på. Jag debuterade 2014 och har hittills släppt fem romaner. För att göra det krävs disciplin, målmedvetenhet – och bra sittfläsk. Eftersom jag har ont om tid måste jag prioritera väldigt hårt. Vissa saker är lätta att avstå ifrån, till exempel att titta på tv och vaxa benen. Andra saker är jobbigare att prioritera bort. Jag har till exempel nästan helt övergett läsning för ljudböcker, eftersom jag på så sätt kan lyssna medan jag gör andra saker.
Så jag antar att det korta svaret på frågan är att jag är en disciplinerad författare med håriga ben som skriver för nöjes skull och som aldrig hänger med i samtal om nya coola tv-serier.
Du skriver inom feelgoodgenren, hur kommer det sig att du valde just den genren och vad tycker du är mest utmanande när det kommer till att skriva just feelgood?
Jag valde inte genren medvetet. När min debutroman “Äta kakan och ha den kvar” kom ut 2014 var begreppet feelgood inte särskilt vedertaget. Att det blev just feelgood beror på att jag fick en idé om en kvinna som, lite av misstag, skapar sig ett dubbelliv. Jag hade precis läst en bok av Kajsa Ingemarsson och tänkte att min idé skulle lämpa sig som en liknande underhållningsroman.
En utmaning som jag upplevt är att vissa läsare ställer mycket högre krav på att feelgood ska vara realistisk än andra genres. En deckare kan komma undan med att en bestialisk seriemördare har torterat människor i sin källare i flera årtionden utan att omgivningen misstänkt något – medan om man skriver om en kvinna som skaffar en övernattningslägenhet utan att familjen upptäcker det så kan vissa irritera sig över att det inte “känns rimligt”. Men det kanske säger mer om bostadsmarknaden i Stockholm än om genren …
I dina böcker ligger stort fokus på relationer, vänskap, familj, kärlek? Är det en viktig beståndsdel i en feelgood? Varför?
Ja! Det finns ju inget viktigare i livet än relationer, framförallt våra nära relationer. En karaktär är sällan intressant i sig själv, det är när karaktären börjar samspela med andra som något händer. Då uppstår konflikter, känslor och drivkrafter som för berättelsen framåt och tvingar karaktären att utvecklas.
Dina karaktärer gör ofta yttre resor i det att de byter exempelvis storstad mot förort eller landsbygd. Är miljön viktig i dina böcker? Varför?
Både ja och nej. Jag vet författare som inspireras så mycket av en miljö att det blir utgångspunkten för hela berättelsen. Men för mig fungerar det snarare så att jag hittar historien först och därefter väljer plats utifrån vad som passar just den berättelsen. Det finns de som menar att feelgood-romaner måste utspela sig i en mysig miljö för att klassas som feelgood, men det håller jag inte med om. Jag vill att platsen ska förstärka det jag vill berätta och fungera som en katalysator. Ibland kan det vara en charmig second hand-butik, men det kan också vara ett nedgånget brukssamhälle eller en vanlig förort.
Vad kommer härnäst? Skriver du på något nytt? Vad har vi att se fram emot?
Jag jobbar för fullt med mitt sjätte manus. Det är tänkt att bli en julbok som utspelar sig i Stockholm och Visby. Anledningen till att jag valde just Visby (på tal om miljöer) var att jag behövde en plats som kan bli helt avskärmad till exempel under ett oväder och där huvudkaraktärerna tvingas att stanna kvar längre än de planerat. Sedan var det en bonus att Visby dessutom är en väldigt mysig stad. Det gör researcharbetet så mycket trevligare!
Många har författardrömmar, har du några skrivtips till den som vill skriva en bok?
Välj en historia som du verkligen brinner för! En idé som är så rolig, härlig och/eller spännande att du inte kan släppa den ur tanken. Skapa karaktärer som du älskar – eller älskar att hata – huvudsaken är att du vill hänga med dem timme ut och timme in. När du har det kommer du inte vilja göra något annat än att skriva och min erfarenhet är att det alltid går att hitta tid för det man verkligen vill göra.
Sedan finns det praktiska saker som underlättar: en smidig laptop som man kan bära med sig och plocka fram när man får en stund över. En arbetshörna där man inte ideligen blir avbruten. Och viktigast av allt: en förstående och stöttande omgivning som inte tar illa upp när du smiter iväg mitt under pågående julmiddag med släkten för att “skriva ner en bra idé”.
Vilken bok/vilka böcker hoppas du hitta under julgranen i år?
Eftersom jag mest lyssnar på böcker så har jag inte önskat mig några fysiska böcker i år, men jag blir självklart alltid glad för en välskriven feelgood, gärna av någon för mig hittills okänd författare.